Φυσικοθεραπεία Θεσσαλονίκη Κέντρο φυσικοθεραπείας Αικατερίνη Ζιάκα

Φυσικοθεραπεία Θεσσαλονίκη Κέντρο φυσικοθεραπείας Αικατερίνη Ζιάκα
Αικατερίνη Ζιάκα

Αικατερίνη Ζιάκα

Η Αικατερίνη Ζιάκα είναι εξειδικευμένη φυσιοθεραπεύτρια NDT-Bobath στον τομέα της νευροαποκατάστασης σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες με νευροκινητικές και μυοσκελετικές διαταραχές με εμπειρία 29+ χρόνων.

Επισκόπηση περιεχομένου

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί τα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση της κίνησης μας.

Η φυσικοθεραπεία ανήκει στην πρωτοβάθμιες υπηρεσίες παροχής υγείας. Η αποκατάσταση της κινητικής οργάνωσης χρησιμοποιεί ως θεραπεία την πορεία της φυσικής κινητικής ανάπτυξης.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι η θεραπεία μου βασίζεται στη φυσιολογική κινητική ανάπτυξη για την αντιμετώπιση στο πρόβλημα μου ή όποια πάθηση έχει ο καθένας μας.

Κέντρο φυσικοθεραπείας

Το κέντρο και το εργαστήριο φυσικοθεραπείας είναι ταυτόσημα. Ο καθένας από εμάς έχει για το χώρο του, την ίδια άδεια άσκησης λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας ως εργαστήριο φυσικοθεραπείας.

Παρόλαυτα επειδή ο εξοπλισμός, τα μηχανήματα, η θεραπεία και οι υπηρεσίες είναι πολύ εξειδικευμένες είναι πιο σωστό να αποκαλούμαι το χώρο μας «κέντρο φυσικοθεραπείας» αντί εργαστήριο φυσικοθεραπείας.

Υπάρχουν διαφορετικές υπηρεσίες για τη θεραπευτική παρέμβαση σε διαφορετικές παθήσεις. Αυτό αφορά το κάθε ένα κέντρο φυσικοθεραπείας είτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης είτε σε άλλη πόλη, όπως και την εξειδίκευση που έχει ο κάθε φυσικοθεραπευτής που εργάζεται σε αυτόν.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η φυσικοθεραπεία;

Οι παθήσεις που οργανώνονται σε ένα κέντρο φυσικοθεραπείας είναι:

• Αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων

• Ορθοπεδικές ή μυοσκελετικές παθήσεις

• Νευρολογικές παθήσεις ή κακώσεις

• Αναπνευστικές παθήσεις

• Καρδιαγγειακές παθήσεις

• Παιδιατρικά περιστατικά

Αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων

Τους τραυματισμούς αθλητών όπως στις θλάσεις, στις κακώσεις μαλακών μορίων, σε πόνους του ώμου, σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σε tennis elbow κ.ά. αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι αθλιατρικοί φυσικοθεραπευτές. Η αθλητική κάκωση είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει τον αθλητή έκτος για μεγάλο διάστημα.

Η αντιμετώπιση και η θεραπευτική αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων ή παθήσεων σε φυσικοθεραπευτήριο, θα τους εξασφαλίσει την αποφυγή μίας υποτροπής καθώς και τα καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας στο μέγιστο βαθμό για το πρόβλημα τους.

Στην αθλητική αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων ή παθήσεων τα προγράμματα θεραπείας και αποκατάστασης του ασθενή χρησιμοποιούν μηχανήματα φυσικοθεραπείας, μάλαξη, άσκηση κλπ. Ένα πρωταρχικό μου μέλημα ως φυσιοθεραπευτής είναι να μειωθεί ο πόνος και το οίδημα των ασθενών. Μία καλή πρακτική είναι και η αποστολή email στον ασθενή με κατευθυντήριες οδηγίες όταν κριθεί απαραίτητο.

Μυοσκελετικές παθήσεις

Τα μυοσκελετικά προβλήματα αφορούν στο σκελετό και το μυϊκό σύστημα του ατόμου όπως π.χ. παθήσεις του ώμου, του ισχίου, αυχενικό σύνδρομο κ.ά. Η κλινική εικόνα των ασθενών εξαρτάται από την πάθηση τους, και διαφέρει στον κάθε ένα αναλόγως με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Η εφαρμογή των φυσικών μέσων για τον πόνο, και τη χαλάρωση του ασθενή υπήρξαν από την αρχαιότητα ο τρόπος αποκατάστασης των παθήσεων. Η μάλαξη είναι από τότε παροχή θεραπείας που αφορά σε αθλητική φυσικοθεραπεία. Τα επιθέματα επίσης χρησίμευαν κατά ένα μέρος ως θεραπεία των ασθενών στην αντιμετώπιση σε τραυματισμούς ή μυοσκελετικές κακώσεις.

Σήμερα η θεραπεία και η αποκατάσταση αυτών των παθήσεων είναι υπηρεσίες που γίνονται με τεχνικές και σύγχρονα μηχανήματα αλλά και υπηρεσίες αποκατάστασης όπως clinical pilates, θεραπευτική μάλαξη κ.ά. εξασφαλίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα.

Νευρολογικές παθήσεις ή κακώσεις

Οι νευρολογικές παθήσεις είναι αυτές που σχετίζονται με το Κεντρικό νευρικό σύστημα(ΚΝΣ) ή περιφερικό νευρικό σύστημα(ΠΝΣ). Τέτοιες είναι πχ. εγκεφαλικό επεισόδιο, σύνδρομο Guillain-Barré κλπ.

Στις νευρολογικές κακώσεις ανήκουν οι τραυματισμοί στο ΚΝΣ ή ΠΝΣ όπως οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη κ.ά. Η θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση των νευρολογικών παθήσεων γίνεται μέσω κινησιοθεραπείας καθώς και ενεργητική άσκηση και λιγότερο με μηχανήματα.

Αναπνευστικές παθήσεις

Η αποκατάσταση των ασθενών με αναπνευστική πάθηση χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μία πολύ εξειδικευμένη παροχή φυσικοθεραπείας.

Οι ασθενείς με τέτοια προβλήματα όπως ΧΑΠ, κυστική ίνωση, πνευμοθώρακας κ.ά. χρειάζονται πολύ συχνά υπηρεσίες από εξειδικευμένους και με εμπειρία φυσικοθεραπευτές σε αυτή την αποκατάσταση. Ένα που πρέπει να οργανωθεί είναι η αναπνοή που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ζωής.

Ως φυσικοθεραπευτής βοηθάω με πλήξεις και δονήσεις στην απόχρεμψη της βλέννας μέσω της αναπνευστικής οδού ενώ μέσω ειδικών αναπνευστικών ασκήσεων προσπαθώ να οργανώσω ξανά την αναπνοή.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Στις καρδιαγγειακές παθήσεις αναφέρονται η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων μέσω της φυσικοθεραπείας γίνεται με την κινητική επανεκπαίδευση του ασθενή.

Ο σκοπός της θεραπείας μου είναι να κινηθεί ο ασθενής μου έτσι ώστε να μην προκαλείται κόπος και πόνος στην προσπάθεια. Ο πόνος πολλές φορές είναι ανασταλτικός παράγοντας για κίνηση και δυσχεραίνει την προσπάθεια. Εδώ έχω ένα στόχο: την κίνηση χωρίς πόνο.

Ο στόχος μου λοιπόν είναι να εξασφαλίσω σταδιακά την κίνηση στον ασθενή μου και ένας πολύ καλός τρόπος είναι η άσκηση, η κινησιοθεραπεία και το pilates που βοηθούν πάρα πολύ σε αυτό τον τομέα αποκατάστασης.

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία

Στα παιδιατρικά περιστατικά ή στις αποκλίσεις αυτές ανήκουν η εγκεφαλική παράλυση, το σύνδρομο Down, ο αυτισμός κ.ά.

Η κλινική αξιολόγηση και αποκατάσταση αυτών των παθήσεων απαιτεί εμπειρία και πολύ εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Η παρέμβαση μου και η αποκατάσταση της κίνησης πρέπει να ακολουθεί τα ηλικιακά ορόσημα του παιδιού.

Ποιες ειδικότητες υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά τους φυσικοθεραπευτές;

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις, οι εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές σας παρέχουμε υπηρεσίες για κάθε πρόβλημα σας. Έτσι σας παρέχουμε στοχευμένη διάγνωση για τη σωστή αποκατάσταση στο όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο καθένας σας.

Ο φυσικοθεραπευτής είναι επαγγελματίας υγείας και εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο τομέα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές για νευρολογικά, μυοσκελετικά, αθλητικά, καρδιαγγειακά, ή για αποκατάσταση με clinical pilates ή για θεραπευτική μάλαξη κ.ά.. Στις μικρότερες πόλεις συνήθως υπάρχει ένα κέντρο φυσικοθεραπείας, γενικά για πολλά περιστατικά χωρίς αυτό να είναι και ο κανόνας.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε έναν φυσικοθεραπευτή;

Η αναζήτηση της φυσικοθεραπείας μας αφορά όλους σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Λίγο πολύ όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει ίσως από οσφυαλγία) ή αυχενικό ή από έναν χρόνιο πόνο ή άλλες αποκλίσεις που χρειάζονται αποκατάσταση.

Η φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει εύκολο για όλους εμάς είναι το πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή για το δικό μας πρόβλημα.

Ποιος είναι ο κατάλληλος φυσικοθεραπευτής ή εργαστήριο φυσικοθεραπείας;

Δεν είναι εύκολο για όλους μας να επιλέξουμε έναν και μόνο φυσικοθεραπευτή ή κέντρο μέσα σε τόσα πολλά που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε πώς θα επιλέξουμε το κέντρο φυσικοθεραπείας ή το φυσικοθεραπευτή π.χ. στη Θεσσαλονίκη ή σε μία άλλη μεγάλη πόλη.

Ο θεραπευτής σας πρέπει να είναι πτυχιούχος της σχολής Φυσικοθεραπείας είτε της Θεσσαλονίκης ή άλλης σχολής της χώρας ή του εξωτερικού(αναγνωρισμένη από την Ελλάδα).

Η εμπειρία, η γνώση, οι σπουδές είναι στοιχεία που θα χτίσουν την εμπιστοσύνη σας. Ποιες τεχνικές και μεθόδους θα χρησιμοποιήσει και τι εξοπλισμό έχει στο χώρο του θα καθορίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πρέπει να επικοινωνεί μαζί σας με απλά και κατανοητά λόγια και να σας κατευθύνει και να βοηθά την προσπάθεια σας. Τα προγράμματα αποκατάστασης πρέπει οργανώνονται μετά από κλινική αξιολόγηση. Η καθοδήγηση του ασθενή μπορεί να γίνει με την αποστολή οδηγιών μέσω email αν κριθεί απαραίτητο. Έτσι επιτυγχάνεται μία σωστή και επιτυχής επικοινωνία.

Σε τι διαφέρει το εργαστήριο φυσικοθεραπείας από ένα κέντρο φυσικοθεραπείας;

Ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά στη θεραπεία, μεταξύ του εργαστηρίου και του κέντρου φυσικοθεραπείας. Είναι ακριβώς η ίδια παροχή φυσικοθεραπείας, απλά το όνομα διαφέρει.

Όλοι οι φυσικοθεραπευτές είμαστε υποχρεωμένοι να πληρούμε κάποια συγκεκριμένα πρωτοκόλλα όταν θέλουμε να πάρουμε άδεια. Επομένως ο βασικός εξοπλισμός στο χώρο μου είναι ο ίδιος και για όλους μας.

Η διαφορά στη θεραπεία και αποκατάσταση εντοπίζεται στις υπηρεσίες και τις παροχές στη θεραπευτική προσέγγιση. Τα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια τόσο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης.

Πόσο χρόνο διαρκούν τα προγράμματα αποκατάστασης;

Η θεραπευτική αποκατάσταση εξαρτάται πάντα από την πάθηση και τον ασθενή. Η κλινική αξιολόγηση του ασθενή σύμφωνα με το πρόβλημα του είναι αυτό που καθορίζει και την επιλογή της θεραπείας του.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος αποκατάστασης των παθήσεων καθώς ο κάθε ένας από μας είναι μοναδικός. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας στο κέντρο μας και έτσι είναι η αντιμετώπιση μας.

Πώς θα με βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

Στο κέντρο μας ο καθένας σας είναι μοναδικός. Η θεραπεία αποκατάστασης για τον καθένα σας είναι διαφορετική. Έτσι η θεραπευτική παρέμβαση είναι εξατομικευμένη.

Εάν λοιπόν αντιμετωπίζεις π.χ. αυχενικό σύνδρομο η αποκατάσταση σου θα αφορά σύγχρονα μηχανήματα, άσκηση, θεραπευτική μάλαξη, clinical pilates ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση στο πρόβλημα.

Εάν αντιμετωπίζεις όμως π.χ. καρδιαγγειακή πάθηση, η θεραπεία αφορά στην αποκατάσταση σου και θα οργανωθεί ένα πρόγραμμα κυρίως με άσκηση στο φυσικοθεραπευτήριο, ώστε να μπορείς να κινείσαι άνετα, χωρίς κόπο και χωρίς πόνο.

Είναι η θεραπεία κατ’ οίκον ίδια με τη θεραπεία σε ένα κέντρο φυσικοθεραπείας;

Η θεραπευτική αποκατάσταση σε έναν ασθενή εξαρτάται πάντα από το ίδιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η συνεδρία σε ένα εργαστήριο φυσικοθεραπείας δεν πρέπει να είναι διαφορετική από την κατ’ οίκον θεραπεία ή από το κέντρο αποκατάστασης.

Τα προγράμματα αποκατάστασης διαφοροποιούνται κάθε φορά ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος. Τι σημαίνει αυτό; Η εφαρμογή της παρέμβασης δεν είναι ποτέ ίδια. Διαφέρει καθώς και ο ασθενής αλλάζει.

Πώς γίνεται η επικοινωνία με το θεραπευτή μου;

Η επικοινωνία με τον φυσικοθεραπευτή εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα. Κάθε φυσικοθεραπευτήριο σήμερα διαθέτει εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό, επικοινωνία (email, τηλέφωνο) social, ιστοσελίδα κ.ά. οπότε είναι εύκολο να επικοινωνήσετε και να μάθετε αν είναι ο κατάλληλος και εξειδικευμένος χώρος για το πρόβλημα σας.

Άρθρα απόψεις και λύσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Παιδί που περπατά στα δάκτυλα
pediatric physiotherapy

Παιδί Δακτυλοβάμων ή Παιδί που περπατά στα δάκτυλα. Πρέπει να διορθωθεί;

Πίνακας Περιεχομένου Τι σημαίνει δακτυλοβάμων;   Δακτυλοβάμονες είναι τα παιδιά που περπατούν στα δάκτυλα των ποδιών τους και όχι σε όλο το πέλμα αφού πρώτα ‘έρθει σε επαφή η πτέρνα στο έδαφος.  Είναι δανεισμένος όρος από τα θηλαστικά που περπατούν στα δάκτυλα τους(σκύλος, αίλουρος κ.ά.).  Η λέξη είναι σύνθετη από το δάκτυλος  και βάμων /

Ίσως να σας ενδιαφέρει »
Kinesio tape
Φυσιοθεραπευτική παρέμβαση σε κινητικοαισθητηριακά ελλείμματα ή αποκλίσεις

Τι είναι η θεραπεία με ελαστικό Kinesio tape ή θεραπευτική ελαστική ταινία.

Πίνακας Περιεχομένου Πάρα πολλές  φορές βλέπουμε, κυρίως τους αθλητές, να φορούν αυτοκόλλητους ελαστικούς επιδέσμους στα άκρα ή και στον κορμό τους, διαφορετικών χρωμάτων και με διαφορετικό τρόπο. Εκτός όμως από τους αθλητές, τα χρησιμοποιούμε και σε ασθενής με ορθοπεδικά και νευρολογικά προβλήματα και σε παιδιά με νευρολογικές και άλλες αποκλίσεις. Τελευταία μάλιστα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται

Ίσως να σας ενδιαφέρει »
Φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον VS φυσικοθεραπευτηρίου
Μη κατηγοριοποιημένο

Φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον VS φυσικοθεραπευτηρίου

Περιεχόμενο Πάντα υπήρχε και ακόμη υπάρχει το δίλημμα, αν είναι καλύτερα να κάνει ο ασθενής κατ’ οίκον θεραπεία ή τελικά αποδίδει περισσότερο η φυσικοθεραπεία σε ένα φυσικοθεραπευτήριο. Στη μία περίπτωση ο ασθενής αισθάνεται την ασφάλεια του σπιτιού του και στην άλλη υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένος χώρος που θα του παρέχει την αποκατάσταση όπως του αρμόζει. 

Ίσως να σας ενδιαφέρει »
Φυσικοθεραπευτής Αικατερίνη Ζιάκα
Φυσικοθεραπευτής Αικατερίνη Ζιάκα

Φυσικοθεραπευτής – 16 Χαρακτηριστικά που κρίνουν την επιλογή του

Πίνακας Περιεχομένου Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής; Πρώτα από όλα θα πρέπει να πούμε ότι κυρίαρχα υπάρχουν αντικειμενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής. Υπάρχουν όμως και υποκειμενικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι ίσως ταιριάζουν στον καθένα μας. Είναι όμως

Ίσως να σας ενδιαφέρει »
Μουσικοθεραπεία
Μουσικοθεραπεία

Μουσικοθεραπεία τι είναι; Πως μπορεί να βοηθήσει το παιδί μου

Μουσικοθεραπεία τι είναι; Physio4you Φυσικοθεραπεία Θεσσαλονίκη. Η μουσικοθεραπεία είναι η χρήση της μουσικής, των μουσικών οργάνων και στοιχείων της με στόχο την οργάνωση, βελτίωση, υποστήριξη αλλά και αποκατάσταση της φυσικής, συναισθηματικής, πνευματικής και νοητικής υγείας της ανθρώπινης ολότητας. Η “ρυθμική οργάνωση¨ που εμπεριέχεται στη μουσική βοηθά στην οργάνωση της κοινωνικοποίησης, της λεκτικής, σωματικής και συναισθηματικής

Ίσως να σας ενδιαφέρει »
αυτισμός vector
Εγκεφαλική παράλυση και συνοδά προβλήματα

Τι είναι ο αυτισμός και οι διαταραχές του

Όταν ακούμε τη λέξη «αυτισμός» έχουμε συχνά μια συγκεκριμένη εικόνα και μια συγκεκριμένη συμπεριφορά στο μυαλό μας. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα άτομα με αυτισμό τις συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αυτό που μπορεί να ισχύει για ορισμένα άτομα με αυτισμό δεν ισχύει για όλα τα αυτιστικά άτομα. Επιπλέον, δεν ανήκουν όλοι οι αυτιστικοί άνθρωποι σε αυτήν την

Ίσως να σας ενδιαφέρει »