Άσκηση στην περίοδο της Εγκυμοσύνης και της Λοχείας

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή της λοχείας, σου έχω τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου ώστε να μη φοβηθείς να ασκηθείς και να επωφεληθείς από όλα τα θετικά που μπορεί να σου προσφέρει η κίνηση στην περίοδο πριν και μετά τον τοκετό.

Η άσκηση πρέπει να ξέρεις ότι βοηθά και στην ανάπτυξη μίας υγιούς σχέσης με το βρεφάκι σου που σίγουρα είναι ένας από τα θέλω σου αλλά να μην ξέρεις το πώς.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου αλλά και στη ψυχολογία σου είναι συγκλονιστικές.

Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες μέσα στις οποίες το ωάριο δέχεται συνεχώς αλλαγές καθώς αναπτύσσεται, εξελίσσεται και διαμορφώνεται μέχρι τη στιγμή της γέννησης.

Άσκηση στην περίοδο της Εγκυμοσύνης και της Λοχείας

Στο 1ο  τρίμηνο

Ξεκινά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και τελειώνει την τελευταία μέρα της 13ης εβδομάδας. Θεωρείται αυτό που χρειάζεται περισσότερο προσοχή, για “πιθανή” ενδεχόμενη αποβολή.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές των ορμονών γίνονται τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έγκυος να αισθάνεται λήθαργο, ναυτία, έμμετο, κομάρες, κρίσεις βουλιμίας κλπ. συμπτώματα γνωστά ως πρωινή αδιαθεσία.

Ίσως δε αυτή τη φάση να μην έχετε τη διάθεση να γυμναστείτε αλλά…η άσκηση μπορεί και να βοηθήσει σε αυτές τις πρωϊνές αδιαθεσίες και εφόσον η κύηση δεν παρουσιάζει προβλήματα και αν συνηθίζατε γενικότερα να ασκείστε.

Η άσκηση θα βοηθήσει επίσης την ψυχολογία σας, στην οργάνωση του βάρους, σε τυχόν πονάκια, στη ναυτία κλπ.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η ενυδάτωση, η ξεκούραση, σωστή διατροφή, και η πολύ ενυδάτωση.

Το 2ο τρίμηνο από την 14η εβδομάδα ως την 27η εβδομάδα.

Τώρα ο ύπνος γίνεται δυσκολότερος. Εδώ μπορούμε να εντάξουμε ένα ασκησιολόγιο εξειδικευμένο για σένα.

Το 3ο τρίμηνο από την 28η εβδομάδα έως την ημέρα της γέννησης.

Τώρα οι ασκήσεις είναι ήπιες, χωρίς ένταση και με ήπιες αλλαγές.

Οι θεραπευτές που εργαζόμαστε με εγκύους κατανοούμε τις μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα και την ψυχολογία της γυναίκας.

Πρέπει να ξέρετε ότι μέσω της άσκησης αυξάνει η μυϊκή δύναμη, οργανώνεται η στάση, βοηθούνται οι αρθρώσεις, και φυσικά προάγει τη διευκόλυνση του φυσιολογικού τοκετού. 

Προλαμβάνει τυχόν προεκλαμψία, βοηθά στην πρόληψη της πρόκλησης κατά τον τοκετό, μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα και βοηθά στο διαβήτη της κύησης, και διατηρεί το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση στον τοκετό και μετά από αυτόν.

Οι ασκήσεις είναι εξατομικευμένες. Το πρόγραμμα άσκησης συνήθως περιλαμβάνει:

αναπνευστικές ασκήσεις,

ασκήσεις Kegel,

ασκήσεις ενδυνάμωσης και

ήπιας διάτασης σε θέσεις με τα γόνατα στο πάτωμα ή

όρθιας στάσης όπου διατηρούν χώρο στην κοιλιά.

Ελάτε να γυμναστούμε μαζί ώστε να μπορέσετε να έχετε όλα τα οφέλη της άσκησης αλλά με ασφάλεια και εξατομικευμένα ώστε να έχετε σίγουρα μία καλή εγκυμοσύνη και μία ακόμη πιο όμορφη λοχεία.