Μέθοδος Σπλαχνικής Κινητοποίησης - Visceral Manipulation

Σπλαχνική Κινητοποίηση

Η σπλαχνική κινητοποίηση είναι μία μέθοδος θεραπείας δια των χεριών που συνίσταται σε απαλές, εστιασμένες δυνάμεις που ενθαρρύνουν τη φυσιολογική κινητικότητα, τον τόνο και την εγγενή κίνηση των σπλάχνων, του συνδετικού ιστού τους και των άλλων περιοχών του σώματος που έχει διαταραχθεί η φυσιολογική κίνηση. Είναι μία εκπαιδευμένη αφή και ανάταξη των περιβαλλοντικών ιστών αλλά και των ίδιων των σπλάχνων, όταν μέσω του σπλαχνικού ακούσματος διαπιστωθεί κάποιος περιορισμός ή τάση μεταξύ των περιβαλλόντων ιστών ή της ίδιας της σπλαχνικής δομής, που μπορεί να προκαλεί πόνο ή οποιαδήποτε ενόχληση στον ασθενή.

Ο Jean Pierre Barral, γεννημένος στη Γαλλία το 1944, ξεκίνησε ως φυσικοθεραπευτής και έκανε το διδακτορικό του στην οστεοπαθητική. Μέσω της εκπαίδευσης του είχε την ευκαιρία να εξετάσει τους ιστούς και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος μέσω της εξέτασης πτωμάτων για το διδακτορικό του. Παράλληλα μέσω της κλινικής εμπειρίας και εκτίμησης μέσω της εξέτασης ασθενών και της ψηλάφησης των ιστών, ανακάλυψε ότι η πάχυνση των ιστών γύρω από τα σπλάχνα, που υπάρχει σε πολλά άτομα, προκαλεί μία αλλαγμένη μηχανική τάση στους περιβάλλοντες ιστούς. Έτσι αναπτύχθηκε η θεωρία και η πρακτική των τεχνικών του σπλαχνικού ακούσματος.

Ο Barral ανακάλυψε ότι οι δομικές σχέσεις (μυοσκελετικές, σπονδυλική στήλη και κρανιακές) αυτό-διορθώνονται έπειτα από κατάλληλη σπλαχνική κινητοποίηση. Η κίνηση είναι σημάδι της ίδιας της ζωής και τα πάντα κινούνται στο χώρο και στο χρόνο. Τα σώματα μας χρειάζονται την κίνηση για να είναι υγιή. Η ίδια αρχή ισχύει και για τα σπλάχνα.

Οι ιστοί χάνουν την κανονική τους κίνηση όταν υπάρχει φλεγμονή. Η φυσική διαδικασία επούλωσης τοπική διαταραχή των φυσιολογικών ινών του ιστού και την αντικατάσταση τους με σχετικά ανελαστικό κοκκιώδη ιστό. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή είναι πολλοί: λοιμώξεις, άμεσο τραύμα, επαναλαμβανόμενη κίνηση, η διατροφή, περιβαλλοντικές τοξίνες, συναισθηματικό στρες κλπ.

Μέσω των τεχνικών της σπλαχνικής κινητοποίησης θα επιτευχθεί η καλύτερη φυσιολογική κίνηση των σπλαχνικών δομών που είναι σε περιορισμό και θα βελτιωθεί η λειτουργία του σπλάχνου με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση όλου του σώματος.

Η Σπλαχνική κινητοποίηση μπορεί να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις ή περιπτώσεις όπου η συμβατική φυσικοθεραπευτική παρέμβαση δεν «θεραπεύει» το πρόβλημα αλλά και σε κάθε περίπτωση που δεν αποκαθίσταται μία διαταραχή με άλλη θεραπευτική προσέγγιση. Όταν η αρχική αιτία είναι στον περιορισμό της σπλαχνικής δομής, αλλά ο πόνος εμφανίζεται σε απομακρυσμένο σημείο του σώματος, μέσα από τον περιορισμό παρακείμενων ιστών, δίνει λανθασμένα την εντύπωση ότι ευθύνεται το σημείο του πόνου, με αποτέλεσμα να μην «θεραπεύεται» με την κλασική προσέγγιση της λύσης αυτού και ο ασθενής να εμφανίζει ακόμη τα συμπτώματα.

Η σπλαχνική κινητοποίηση έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις:

  • Διαφραγματοκοίλης
  • Στομαχικών διαταραχών
  • Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
  • Γληνοβραχιόνιας Περιαρθρίτιδας ώμου
  • Ισχιαλγίας
  • Αυχεναλγίας
  • Αυχενικού συνδρόμου
  • Αρθρικού πόνου στα γόνατα ή γενικά τα κάτω άκρα
  • Ιγμορίτιδας
  • Οσφυαλγίας
  • Κροταφικού πόνου
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Δυσμηνόρροια