Κρανιοϊερή Θεραπεία : Τι είναι και που μας βοηθάει

update content 19/11/21

Τί είναι η Κρανιοϊερή θεραπεία;

Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (Cranio Sacral Therapy – CST) είναι μία ήπια θεραπευτική προσέγγιση. Η κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα ελαφρύ άγγιγμα για να εξετάσει τις μεμβράνες και την κίνηση των υγρών μέσα αλλά και γύρω από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Η μέθοδος αξιολογεί και παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα του κρανιοϊερού συστήματος. Η ανακούφιση από την ένταση στο κεντρικό νευρικό σύστημα προάγει ένα αίσθημα ευεξίας εξαλείφοντας τον πόνο και ενισχύοντας την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κρανιοϊερή θεραπεία (CST) είναι μια ήπια πρακτική θεραπεία που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα και παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου μεταξύ πολλών άλλων.

Η ανακούφιση από την ένταση στο κεντρικό νευρικό σύστημα προάγει ένα αίσθημα ευεξίας εξαλείφοντας τον πόνο και ενισχύοντας την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς λειτουργεί η κρανιοϊερή θεραπεία;

Η κρανιοϊερή θεραπεία εφαρμόζεται με μια ήπια τοποθέτηση των χεριών με σκοπό να βοηθήσει την απελευθέρωση του συνδετικού ιστού του σώματος ή της «περιτονίας».

Η περιτονία είναι ένα κάλυμμα, ένα σεντόνι από συνδετικό ιστό, που βρίσκεται σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των αδένων, των νεύρων, των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η κρανιοϊερή θεραπεία βασίζεται στο γεγονός ότι όλο το ανθρώπινο σώμα είναι αλληλένδετο σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα όργανα. Ότι επηρεάζει το ένα όργανο μπορεί να έχει άμεση ή και μακροχρόνια επιρροή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος μας.

Πολλές φορές υπάρχει πόνος στη μέση ή στον ώμο και ο ασθενής κάνει συνεχόμενες θεραπείες με την κλασική φυσικοθεραπεία και δεν ανακουφίζεται, γιατί μπορεί τελικά να είναι υπεύθυνο μία δυσλειτουργία του εντέρου ή του στομάχου ή κάποιου άλλου οργάνου.

Το κυρίαρχο πρόβλημα το γνωρίζει το σώμα μας και ο κρανιοϊερός θεραπευτής είναι ικανός μέσα από την εξειδίκευση του να το αναγνωρίσει καινα παρέμβει ώστε να λύσει το πρόβλημα.

“Λύνοντας” τα προβλήματα σε ένα σημείο του σώματος, αυτόματα αρχίζει να ανακουφίζεται το σώμα και σε παρακείμενους ιστούς, που ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε ότι είχαν επηρεαστεί και ότι τελικά ήταν υπεύθυνοι για τον πόνο ή τη δυκινησία.

Πώς εφαρμόζεται η κρανιοϊερή θεραπεία;

Η κρανιοϊερή θεραπεία εφαρμόζεται με πολύ ήπιους χειρισμούς από τα χέρια του θεραπευτή που δεν ξεπερνούν τα 5 γραμμάρια βάρους στο σώμα του ασθενή.

Μέσω αυτών των χειρισμών απελευθερώνονται οι περιορισμοί του κρανιοϊερού συστήματος ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του. Το κρανιοϊερό σύστημα αποτελείται από μενβράνες και εγκεφαλονωτιαίο υγρό και περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Στο σώμα ο θεραπευτής εργάζεται με τα οστά του κρανίου και της λεκάνης. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει, τα βαθύτερα στρώματα των μεμβρανών και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης αλλά και τον εγκέφαλο και τον ίδιο τον νωτιαίο μυελό.

Ένας παλμός του κρανιοϊερού ρυθμού μέσα από τα υγρά μεταφέρεται σε ολόκληρο το κρανιοϊερό σύστημα, σαν παλιρροϊκό κύμα, από τις ραφές του κρανίου μέχρι το νωτιαίο μυελό.

Ο  Δρ Upledger το ονομάζει “υδραυλικό σύστημα”, και επισημένει πώς όλα τα στοιχεία συνεργάζονται για να ρυθμίσουν την πίεση αυτών των υγρών στον εγκέφαλο. Το ζητούμενο είναι η κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού να είνα η βέλτιστη τόσο σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα.

Όταν οι περιτονίες ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό δεν κινούνται ελεύθερα ώστε να γλιστρούν ελεύθερα, πονάμε και αρχίζουν τα συμπτώματα.Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ακόμη και η παραμικρή δυσλειτουργία, βλάβη ή παραμόρφωση μπορεί να διαφοροποιήσει ή να καταπονήσει αυτό το ευαίσθητο σύστημα.

Οποιαδήποτε αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει τις νευρικές απολήξεις να αλλάξουν το πώς αντιλαμβάνονται το ερέθισμα και μπορεί να επηρεάσουν την απάντηση στο ερέθισμα. Η διαφορετική αυτή απάντηση αποτελεί τον πόνο ή και τη δυσαρμονία σε ολόκληρο το σώμα άρα και ολόκληρη την ευημερία μας. Η κρανιοϊερή θεραπεία βοηθά το σώμα να αποκαταστήσει ένα ανεμπόδιστο κύμα, έτσι εξαφανίζονται τα συμπτώματα.

Η κρανιοϊερή μέθοδος θεωρείται ότι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των βιολογικών διεργασιών μέσω της ενίσχυσης της εγγενούς αυτορρύθμισης, της αυτοδιόρθωσης και της αυτοθεραπείας. Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι περιλαμβάνει μία συνεδρία κρανιοϊερής θεραπείας;

Μια συνεδρία κρανιοϊερής θεραπέιας είναι μία θεραπεία στην οποία μένετε πλήρως ντυμένοι. Είστε σε μία θέση πλήρους χαλάρωσης για εσάς, ανάσκελα στο κρεβάτι θεραπείας, και μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρία δεν χρειάζεται να αλλάξετε θέση ή στάση. Μέσα από αυτή την πλήρη χαλάρωση ξεκινά και ολοκληρώνεται η θεραπευτική παρέμβαση, δηλαδή ο “διάλογος” του θεραπευτή με το σώμα σας.

Η συνεδρία θεραπείας ξεκινά με τον εντοπισμό από τον εκπαιδευμένο θεραπευτή σας των προβληματικών περιοχών του σώματος σας. Η απαλή μουσική και ο χαμηλός φωτισμός χρησιμοποιούνται συχνά για να αυξήσουν την κατάσταση χαλάρωσής σας.

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές ήπιας πίεσης για να αξιολογήσει την ύπαρξη πιθανών διαταραχών ή/και περιορισμών στο σύστημα της περιτονίας σας.

Μέσα από αυτό το ελαφρύ άγγιγμα συμβαίνει η απελευθέρωση της περιτονίας. Αυτή η απελευθέρωση τελικά θα βοηθήσει τους μύες και τα όργανά σας να επαναλειτουργήσουν αρμονικά μεταξύ τους απελευθερώνοντας με φυσικό τρόπο το στρες.

Το στρες δημιουργεί χημικές αντιδράσεις στο σώμα και αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα τοξίνες που μπλοκάρουν τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων μας. Μέσω της απελευθέρωσης από την κρανιοϊερή θεραπεία βελτιώνεται η λειτουργία και αποβάλλονται οι συσσωρευμένες τοξίνες.

Οι ασθενείς αισθάνονται ανακούφιση από τους πόνους τους, ευεξία, αίσθηση ανακούφισης, χαρούμενη διάθεση και διάθεση για ζωή. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και σαν να έχουν απαλλαγεί από τις έννοιες τους.

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία κρανιοϊερής θεραπεία;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί 45 – 60 λεπτά. Ο ασθενής και ο θεραπευτής συνεργάζονται στενά ώστε ο δεύτερος να “ακούσει” το σώμα του πρώτου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο θεραπευόμενος μπορεί να νιώσει μια απόλυτη γαλήνη, μια βύθιση στον εαυτό του και μια βαθύτερη επίγνωση του είναι του.

Η όλη ιδέα είναι ότι ο θεραπευτής εργάζεται με τέτοια ευγένεια και λεπτότητα ότι το ίδιο το σώμα μπορεί να κάνει τη θεραπεία και τις απαραίτητες προσαρμογές. Ο Δρ. Upledger μιλάει πάντα για την εμπιστοσύνη του ασθενή στο θεραπευτή, και λέει χαρακτηριστικά ότι “είναι θέμα εμπιστοσύνης”.

Μια συνεδρία κρανιοϊερής θεραπείας μπορεί να περιγραφεί ως ένας σωματικά συνδεδεμένος διαλογισμός για τον ασθενή , στον οποίο αποκαλύπτονται πολλές κρυμμένες πληροφορίες από το κρανιοϊερό σύστημα.

Η επαναλειτουργία και η οργάνωση μπορεί να συμβεί μέσω του μηχανισμού διόρθωσης που είναι γνωστός ως σημείο ακινησίας (stil point) που αφορά στο σημείο που η παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σταματά. Συνήθως, είναι ένα κάθε τρία έως τέσσερα λεπτά και διαρκεί από πέντε έως εξήντα δευτερόλεπτα. Είναι μια φυσική παύση στο ρυθμό.

Συγχρονίζοντας και βελτιστοποιώντας αυτά τα κύματα της αντικατάστασης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μέσω αυτού του μηχανισμού, βελτιώνεται και η λειτουργία του σώματος.

Είναι η κρανιοϊερή θεραπεία ασφαλής για όλους;

Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να μας ωφελήσει όλους χωρίς ηλικιακό περιθώριο. Παρόλαυτα, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο κρανιοΙερός θεραπεύτή πρέπει να είναι διαπιστώμένο μέλος των κρανιοϊερών θεραπεύτών του Upledger Institute.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η κρανιοϊερή θεραπεία ή μπορεί να μην είναι κατάλληλη ή θα χρειαστεί να περιμένετε ώστε να είναι η κατάλληλη περίοδος για σας.

Η συνεδρία της κρανιοϊερής θεραπείας σας πρέπει να περιμένει εάν έχετε να αντιμετωπίσεται οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

Πρόσφατη διάσειση.
Εγκεφαλικό οίδημα.
Δομικά ελαττώματα στην παρεγκεφαλίδα όπως δυσπλασία Arnold-Chiari.
Ανεύρυσμα εγκεφάλου.
Τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
Θρόμβοι αίματος.
Οποιαδήποτε διαταραχή που προκαλεί αστάθεια της πίεσης, ροής ή συσσώρευσης εγκεφαλικού υγρού.

Πάντα εμπιστευτείτε τη γνώμη του ειδικού κρανιοϊερού θεραπευτή ή του προσωπικού σας ιατρού να συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω.

Ποιος ανακάλυψε τη μέθοδο της κρανιοϊερής θεραπείας;

Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από τον Αμερικάνο οστεοπαθητικό και ιατρό John E. Upledger. Ο John E. Upledger μέσα από μία συνεχόμενη έρευνα από το 1975-1983 στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανακάλυψε και ανέπτυξε τις αρχές και την εφαρμογή της μεθόδου.

Ο John Upledger, D.O., ο οποίος έγραψε το “Εσύ και ο Γιατρός μέσα σου”, ανακάλυψε ότι τα οστά του κρανίου κινούνται το 1975 και άρχισε να μιλά ανοιχτά για τον κρανιακό ρυθμό.

Άρχισε να εργάζεται με φοιτητές που δεν ήταν επαγγελματίες υγείας και δέκα χρόνια αργότερα, ίδρυσε το Ινστιτούτο Upledger στο Palm Beach Gardens, FL. Η πινακίδα έξω από το Ινστιτούτο έγραφε “Λειτουργεί”.

Ο Upledger υποστηρίζει και απέδειξε μέσα από μελέτες ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι δυνατό να αυτοϊαθεί. Αυτό συμβαίει μέσα από διεργασίες που μπορούν να διευκολυνθούν με απλές τεχνικές που εφαρμόζονται από τον θεραπευτή.

Το σώμα του ασθενή και ο θεραπευτής επικοινωνούν και διευκολύνεται η παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και η απελευθέρωση της περιτονίας όπου είναι μπλοκρισμένη. Αυτό οδηγεί και στην απόχρεμψη των τοξινών και στην ανακούφιση του ασθενή.

Φαίνεται ότι ένας ενήλικας στις ηλικίες μεταξύ 35-40 ετών, έχει πλήρη απόχρεμψη και αντικατάσταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού 4 φορές ανά ημέρα. Στα πιο ηλικιωμένα άτομα αυτή η διαδικασία μειώνεται και εκτιμάται ότι συμβαίνει περίπου στο 50%.

Η μείωση της ροής αποφέρει την στασιμότητα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στο ανθρώπινο συστήμα. Το αποτέλεσμα της συσσώρευσης του υγρού είναι η μείωση της θρέψης των οργάνων και η συσσώρευση μεταβολικών υποπροϊόντων, αποβλήτων και τοξικών ουσιών.

Αυτή η διαφοροποίηση της απόχρεμψης και αντικατάστασης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού πιθανότατα επιφέρει τη ‘διαδικασία της γήρανσης’, ενώ μπορεί να ευθύνεται και για την εμφάνιση της νόσου του Parkinson και του Alzheimer.

Σήμερα είναι παγκοσμίως αποδεκτή μέθοδος, και είναι επίσης γνωστό ότι η κρανιοϊερή θεραπεία βοηθά και οργανώνει τον άνθρωπο σε πολλά δυσεπίλυτα, αλλά και χρόνια προβλήματα.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν κρανιοϊερό θεραπευτή;

Οι θεραπευτές της κρανιοϊερής θεραπείας εφαρμόζοντας το απαλό άγγιγμα στο σώμα του ασθενή, ενεργοποιούν την αυτοθεραπευτική ικανότητα του σώματος. Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία χρησιμοποιείται με επιτυχία, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της ενίσχυσης της αντίστασης του σώματος στην ασθένεια. Έτσι είναι αποτελεσματική σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με τον πόνο και την δυσλειτουργία.

Ασθένειες που μπορούν να βελτιωθούν μέσω της κρανιοϊερής θεραπείας είναι:

  • η ημικρανία και ο πονοκέφαλοι
  • οι χρόνιοι πόνοι στη σπονδυλική στήλη
  • το αυχενικό σύνδρομο
  • τα προβλήματα κινητικού συντονισμού
  • οι κολικοί
  • ο αυτισμός
  • τα νευρολογικά προβλήματα του ΚΝΣ
  • τα κινητικά και ορθοπεδικά προβλήματα
  • οι τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού
  • η σκολίωση
  • οι διαταραχές της παιδικής ηλικίας
  • οι μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ, δυσλεξία
  • τα προβλήματα άγχους και αυτά που είναι σχετιζόμενα με ένταση
  • η ινομυαλγία και άλλες διαταραχές του συνδετικού ιστού
  • το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης
  • οι νευροαγγειακές ή ανοσοποιητικές διαταραχές
  • σε διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • σε μετεγχειρητικά προβλήματα

Ενώ η κρανιοϊερή θεραπεία εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει τη θέση της στην ιατρική κοινότητα, κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα ως μια φυσική, ολιστική θεραπευτική προσέγγιση ουσιαστικά χωρίς κίνδυνο ή παρενέργειες.

Ίσως κάποτε να μπορούμε να μετρήσουμε την αλληλεξάρτηση του νου με το σώμα και του νου με αυτό που καλούμε πνεύμα. Ίσως τότε να καταλάβουμε το πώς λειτουργεί το σώμα σαν ολότητα.  Πώς επηρεάζει η παραμικρή δυσλειτουργία σε ένα σημείο τη λειτουργία ενός άλλου οργάνου που μπορεί να είναι το παρακείμενο ή πολύ απομακρυσμένο που για εμάς φαντάζει απίθανο να εχει επηρεαστεί.

Τελικά το ίδιο το σώμα έχει τη σοφία να μπορεί να αυτοϊάται και να αυτορυθμίζεται. Ως κρανιοϊεροί θεραπευτές απλά είμαστε οι διαμεσολαβητές σε αυτή την επικοινωνία του σώματος με όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν και τελικά της θεραπείας του.

More To Explore

Πάντα υπήρχε το δίλημα της επιλογής κατ'οίκον θεραπείας ή Φυσικοθεραπευτηρίο;
Μη κατηγοριοποιημένο

Φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον VS φυσικοθεραπευτηρίου

Περιεχόμενο Πάντα υπήρχε και ακόμη υπάρχει το δίλημμα, αν είναι καλύτερα να κάνει ο ασθενής κατ’ οίκον θεραπεία ή τελικά αποδίδει περισσότερο η φυσικοθεραπεία σε ένα φυσικοθεραπευτήριο. Στη μία περίπτωση ο ασθενής αισθάνεται την ασφάλεια του σπιτιού του και στην άλλη υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένος χώρος που θα του παρέχει την αποκατάσταση όπως του αρμόζει.

Το Clinical Pilates είναι μέθοδος αποκατάστασης, με κλασικές ασκήσεις pilates, αλλά προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητας του ασθενή.
Φυσικοθεραπευτής Αικατερίνη Ζιάκα

Φυσικοθεραπευτής – 16 Χαρακτηριστικά που κρίνουν την επιλογή του

Πίνακας Περιεχομένου Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής; Πρώτα από όλα θα πρέπει να πούμε ότι κυρίαρχα υπάρχουν αντικειμενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής. Υπάρχουν όμως και υποκειμενικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι ίσως ταιριάζουν στον καθένα μας. Είναι όμως