Ποιές Είναι οι Καινούριες Μέθοδοι στην Παιδιατρική Φυσιοθεραπεία;

update content 15/11/21

Πότε ένα παιδί χρειάζεται φυσικοθεραπεία;     

Η παροχή φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά αφορά σε ηλικίες από 0-18 έτη. Η θεραπευτική παρέμβαση σε ένα παιδί είτε με παθολογικό πρότυπο κίνησης ή ανώριμη κινητική συμπεριφορά γίνεται μέχρι και σήμερα μέσω γνωστών μεθόδων παρέμβασης.

Παρόλ’ αυτά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η παρέμβαση δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τώρα .ομως υπάρχουν και νέες καινοτόμες θεραπευτικές μέθοδοι. Αυτές μπορεί σε συνδυασμό με τις προηγούμενες γνωστές μας μεθόδους ή και μόνες τους να μας δώσουν  στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση με θεαματικά αποτελέσματα και πάντα απολύτως εξατομικευμένα.

Ποιές είναι οι καινούριες μέθοδοι που καινοτομούν στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία;

Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με ατές τις καινούριες μεθόδους που συμβάλλουν αποτελεσματικά στο θεραπευτικό μας στόχο.

  • Constraint Induced Movement Therapy C.I.M.T.: θεραπευτική παρέμβαση με τη μέθοδο του αποκλεισμού.

Η μέθοδος του αποκλεισμού (CIMT), είναι μία μέθοδος θεραπευτικής προσέγγισης και αποκατάστασης της λειτουργίας του άνω άκρου σε ασθενείς με ημιπληγική συνδρομή, λόγω εγκεφαλικής βλάβης.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι στενά συνδεδεμένη με την αναγκαστική χρήση του πάσχοντος μέλους. Αυτό συμβαίνει καθώς ο θεραπευτής περιορίζει τη χρήση του “καλού” μη πάσχοντος άνω άκρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονικής διάρκειας της θεραπείας που έχει οριστεί από το πρωτόκολο παρέμβασης.

Υπάρχουν πολλά πρωτόκολα παρέμβασης για τη θεραπεία του αποκλισμού και πολλές προσαρμογές αυτών των ήδη υπάρχοντων πρωτοκόλων θεραπείας. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά αλλά και ο κάθε ασθενής δεν είναι ποτέ ίδιος με κάποιον άλλο. Επίσης και η έκφραση της ημιπληγίας δεν είναι ποτέ ίδια σε περισσότερους από έναν ασθενή.

Οι ανάγκες, η δυνατότητα προσαρμογής, η οργάνωση της κινητικής δράσης, ο τρόπος που το άτομο αντιλαμβάνεται το χώρο, η οπτική αντίληψη και η προσαρμογή του παιδιού στα ερεθίσματα είναι κάποια από τα στοιχεία που καθορίζουν την εξέλιξη, το πρωτόκολο παρεμβασης και τον τρόπο παρέμβασης.

Η επιτυχία βασίζεται στη γνώση της πλαστικότητας του εγκεφάλου και στη δημιουργία νέων ‘δρόμων’ επικοινωνίας των νευρώνων μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν νέα ‘κανάλια’ επικοινωνίας σε περιοχές που υπέστησαν βλάβη.

Με αυτό τον τρόπο οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι ανενεργές παρακάμπτονται. Στη θέση τους λειτουργούν νέα τμηματα του εγκεφάλου που παίρνουν τα ηνία για την αποκωδικοποίηση των εισερχόμενων ερεθισμάτων από το σώμα. Η περιοχή αυτή, με τους νέους δρόμους ή κανάλια επικοινωνίας, πλέον είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και την δράση του επιβαρυμένου  άνω άκρου.

Η θεραπεία του αποκλεισμού έχει θεαματικά αποτελέσματα και μπορεί να εφαρμοστεί, με ενδιάμεσα μικρά διαλλείμματα, πολύ συχνά ώστε ο εγκέφαλος να εκπαιδευτεί στη νέα κινητική συμπεριφορά.

Η θεαματικότητα των αποτελεσμάτων της μεθόδου έχει αποδειχθεί και μέσα από πολλές έρευνες σε περιστατικά ενηίκων αλλά και παιδιών, ειδικά στην Αμερική.

  • Tape Therapy: θεραπεία με κινησιοελαστική ταινία

 Η κινησιοελαστική ταινία αναπτύχθηκε τη δεκαετία του `70 από τον χειροπράκτορα ονόματι Δρ. Kenso Kase DC. Εντόπισε ότι χρησιμοποιώντας μια ελαστική ταινία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, αξιοποιώντας την επιφάνεια μεταξύ του δέρματος και των μυών, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ασθενείς του.

Η κινησιοελαστική ταινία ή tape είναι μια συγκεκριμένη μορφή θεραπευτικής παρέμβασης που θα χρησιμοποιήσει ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής για

  • να αλλάξει την γωνία σε μία άρθρωση,
  • να σταθεροποιήσει μία άρθρωση ή
  • να απολευθερώσει τον τρόπο λριτουργίας ενός μέλους ή τμήματος του σώματος με στόχο την καλύτερη κινητική δράση..

Περιλαμβάνει την τοποθέτηση των ινών της ταινίας με συγκεκριμένη κατεύθυνση για να προάγουν την κινητικότητα ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν ασκήσεις και τεχνικές στο θεραπευτικό πρόγραμμα ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα.

  • Soft splinting and bracing: Περίδεση με ελαστικούς επιδέσμους και υποστήριξη της κινητικής δράσης. P.O.S. SYSTEM (PRESPLINTING) Posture optimizing system

Το σύστημα P.O.S. presplinting (σύστημα βελτιστοποίησης της στάσης) μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε άκρο και άρθρωση σε όλες τις θέσεις (καθιστή, ύπτια, πρηνή, όρθια).

Είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο που βοηθά τον θεραπευτή να διορθώσει τη θέση του μέλους στο χώρο. Επίσης ο θεραπευτής μπορεί να επανατοποθετήσει ένα επηρεασμένο άκρο σε διαφορετικές γωνίες σε σχέση με τα άλλα τμήματα του σώματος, ώστε κατά την θεραπεία να μπορεί να εργαστεί με ένα πιο στοχευμένο και συγκεκριμένο τρόπο.

P.O.S. BRACES AND GARMENTS (Soft bracing)

Οι μαλακοί νάρθηκες αποτελούν ένα καινοτόμο εργαλείο παρέμβασης καθώς είναι και μία εναλλακτική τεχνική που προστίθεται ικανοποιητικά στην κλασική μεθοδολογία αποκατάστασης.

Παράγονται από μαλακά ελαστικά υλικά και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα ενισχυτικά μέσα . Η εφαρμογή των μαλακών ναρθήκων βοηθά τη διόρθωση και προσαρμογή της κίνησης στη διάρκεια του θεραπευτικού προγράμματος.

Η προσαρμογή και η αναπροσαρμογή της στάσης και της βάδισης και γενικά της κίνησης αυτορυθμίζουν την απάντηση του σώματος στα εισερχόμενα ερεθίσματα και την εμβιομηχανική ευθυγράμμιση των αρθρώσεων. Αυτές οι αναπροσαρμογές και η οργάνωση του μηχανισμού στάσης και βάδισης συμβαίνει μέσα από ιδιοδεκτικούς μηχανισμούς και αισθητηριακές προσαρμογές του σώματος στο χώρο.

Οι μαλακοί νάρθηκες είναι ένα πολύ χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο διότι σχεδιάζονται ειδικά με βάση τις ανάγκες του παιδιού. Είναι εύκολο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του θεραπευτή και σε κάθε ανάγκη που τυχόν προκύπτει στο θεραπευτικό πλάνο κάθε στιγμή και σε κάθε συνεδρία. Επίσης ο τρόπος εφαρμογής των μαλακών αυτών επιδέσμων-ναρθήκων καθορίζει και το αποτέλεσμα της παρέμβασης. 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης εξαρτάται πάντα από το υπόβαθρο και των γνώσεων και της τεχνικής εφαρμογής του θεραπευτή όσον αφορά στα συγκεκριμένα εργαλεία αποκατάστασης.

  • Prism adaptation therapy: οπτική πρισματική προσαρμογή

Η Θεραπευτική παρέμβαση για τη διαφοροποίηση του στασικού ελέγχου μέσω του χειρισμού της οπτικής αντίληψης, συμβαίνει με την εφαρμογή πρισμάτων.

Η πρισματική θεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει την αλλαγή και προσαρμογή της οπτικής αντίληψης με την άσκηση. Τα πρίσματα είναι γυαλιά με  κωνοειδές σχήμα πυραμίδας που έχουν μία βάση και μία κορυφή. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται διαφοροποιημένο το περιβάλλον γύρω του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη οπτικής αντίληψης του χώρου.

Μέσω της αλλαγής της αντίληψης του οπτικού πεδίου στο οποίο ασκείται ο ασθενής, (οριζόντια, διαγώνια ή κάθετα), διαφοροποιείται και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος το που βρίσκεται το κέντρο βάρους του σώματος. Έτσι αναπροσαρμόζει την κινητική συμπεριφορά ανάλογα με την καινούρια κάθε φορά πληροφορία αρχικά μέσα απο το οπτικό σύστημα, αλλά και από τα υπόλοιπα αισθητικοκινητικά συστήματα.

Εμπλέκοντας την διαφοροποίηση της οπτικής αντίληψης στην κινητική συμπεριφορά μπορούμε να επηρεάσουμε πολύ άμεσα στη λειτουργική δραστηριότητα ώστε ο σκοπός της θεραπευτικής παρέμβασης να επιτευχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά (Ζιάκα Αικατερίνη 2009)

  • Visceral Manipulation: Σπλαχνική κινητοποίηση.

Η Σπλαχνική Κινητοποίηση(Visceral Manipulation Therapy) είναι μία Θεραπευτική παρέμβαση που εστιάζει στην βελτίωση της κινητικής δράσης ή την ανακούφιση επίμονων και επίπονων διαταραχών του σώματος του ασθενή, μέσω της σπλαχνικής κινητοποίησης.

Η σπλαχνική κινητοποίηση είναι μια μέθοδος θεραπείας δια των χειρών που συνιστάται σε απαλές, εστιασμένες δυνάμεις που ενθαρρύνουν τη φυσιολογική κινητικότητα, τον τόνο και της εγγενή κίνηση των σπλάχνων.

Η κίνηση είναι σημάδι της ίδιας της ζωής. Για να είναι ένα όργανο υγιές και να λειτουργεί βέλτιστα πρέπει να υπάρχει κίνηση. Οι ιστοί χάνουν την κανονική κίνηση τους όταν έχουν φλεγμονή. Η φυσική διαδικασία της επούλωσης περιλαμβάνει τοπική διαταραχή των φυσιολογικών ινών του ιστού και την αντικατάσταση τους με σχετικά ανελαστικό κοκκιώδη ιστό.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των ιστών μεταξύ των οποίων: λοιμώξεις, άμεσο τραύμα, επαναλαμβανόμενη κίνηση, η διατροφή, περιβαλλοντικές τοξίνες και συναισθηματικό στρες.

Οι τεχνικές αποκατάστασης της σπλαχνικής κινητοποίησης αποκαθιστούν τη φυσιολογική κίνηση των οργάνων σε περιοχές του σώματος με μειωμένη ή διαφοροποιημένη κίνηση  βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του οργάνου(Jean-Pierre Barral, D.O)

  • Craniosacral Release: Κρανιοιερή θεραπευτική προσέγγιση

H κρανιοιερή θεραπεία είναι μια ευγενική και ήπια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην επαφή του θεραπευτή-θεραπευόμενου με τα χέρια. Μέσω αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης απελευθερώνεται η εν τω βάθη τάση του σώματος και ανακουφίζεται ο ασθενής από όποιο πόνο και δυσλειτουργία ενώ προάγει και την υγεία και ευεξία όλου του σώματος.

Εφευρέθηκε και αναπτύχθηκε από τον οστεοπαθητικό γιατρό John E. Upledger. Χρησιμοποιώντας ένα απαλό άγγιγμα το οποίο γενικά δεν είναι μεγαλύτερο βάρους 5 γραμμαρίων, απελευθερώνονται περιορισμοί στις μαλακές δομές που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η χρήση του στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία βοηθάει αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση απόκλισης από το φυσιολογικό και ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις αντιληπτικού και αισθητικοκινητικού περιορισμού.

Η κρανιοιερή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις περιπτώσεις κινητικών ή αισθητηριακών διαταραχών, με άριστα αποτελέσματα σε παιδιά με ΔΕΠΥ ή αυτισμό. Επίσης μπορεί να οργανώσει δυσλειτουργίες και αποκλίσεις από χρόνια προβλήματα, αθλητικές κακώσεις και νευροκινητικούς περιορισμούς.

Αικατερίνη Ζιάκα  PT,MSc,OMT,NDT,VMT,CST

www.Physio4you.gr I. Τσελέπη 65 55535 Πυλαία Θεσσαλονίκη.

2310947494 – 6972850676

More To Explore

Πάντα υπήρχε το δίλημα της επιλογής κατ'οίκον θεραπείας ή Φυσικοθεραπευτηρίο;
Μη κατηγοριοποιημένο

Φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον VS φυσικοθεραπευτηρίου

Περιεχόμενο Πάντα υπήρχε και ακόμη υπάρχει το δίλημμα, αν είναι καλύτερα να κάνει ο ασθενής κατ’ οίκον θεραπεία ή τελικά αποδίδει περισσότερο η φυσικοθεραπεία σε ένα φυσικοθεραπευτήριο. Στη μία περίπτωση ο ασθενής αισθάνεται την ασφάλεια του σπιτιού του και στην άλλη υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένος χώρος που θα του παρέχει την αποκατάσταση όπως του αρμόζει.

Το Clinical Pilates είναι μέθοδος αποκατάστασης, με κλασικές ασκήσεις pilates, αλλά προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητας του ασθενή.
Φυσικοθεραπευτής Αικατερίνη Ζιάκα

Φυσικοθεραπευτής – 16 Χαρακτηριστικά που κρίνουν την επιλογή του

Πίνακας Περιεχομένου Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής; Πρώτα από όλα θα πρέπει να πούμε ότι κυρίαρχα υπάρχουν αντικειμενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής. Υπάρχουν όμως και υποκειμενικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι ίσως ταιριάζουν στον καθένα μας. Είναι όμως